Ga naar de inhoud

Pottum’s vlees

over pottum’s vlees

familie den Hartog; vlees Betuwe boer

Wij zijn Arend en Joanne den Hartog, en samen met onze drie kinderen wonen we in IJzendoorn. Onze boerderij heeft 120 melkkoeien, bijbehorend jongvee en een aantal vleeskoeien. Een familiebedrijf uit de Betuwe dat al zes generaties lang bestaat.

We zijn begonnen met de verkoop van vlees omdat we zelf graag eerlijk vlees eten. Hoe mooi is het als je iemand anders die mogelijkheid ook kan bieden door het vlees te verkopen. Hierdoor proberen we als bedrijf te werken aan een mooiere gesloten kringloop. Het vlees dat wij verkopen komt dus van vee dat bij ons geboren en opgegroeid is.

In de zomer lopen onze koeien buiten. Ook als ze in de stal staan komen de dieren niks tekort. We telen ons eigen gras en mais voor de koeien, zo krijgen ze iedere dag vers voer en schoon drinkwater. Daarnaast kunnen ze lekker gemasseerd worden onder de koeborstel of liggen op koematrassen in een lekker bedje van zaagsel.

In onze bedrijfsvoering houden we rekening met het milieu. Zo zijn wij zelfvoorzienend in onze stroom met behulp van zonnepanelen. Wist je dat de warmte die vrijkomt bij het koelen van onze melk weer gebruikt wordt voor heet water in onze boiler?

Onze vleeskoeien zijn een kruising tussen Belgisch Witblauw en Holstein. Deze koeien hebben een mooie spierontwikkeling, wat terug te vinden is in het vlees. De Belgisch witblauwe runderen zijn rustige runderen. Ze geven mooi mager vlees en staan bekend om het malse vlees.

Ons vleesvee wordt na een mooie periode van groei op een leeftijd van bijna twee jaar geslacht bij een lokale slagerij. Vervolgens wordt het daar helemaal klaar gemaakt en vacuüm verpakt en ingevroren. Hierdoor is elk stukje vlees ook daadwerkelijk vers bij ontdooien, en gaat de smaak niet verloren.

kom je ook een keer langs in de betuwe?